Abstract | Cilj ovog istraživanja je utvrditi postoji li povezanost prehrambenih navika s tjelesnom aktivnosti učenika primarnog obrazovanja. Istraživanje je provedeno na uzorku od 93 učenika koji pohađaju 2.a, 3.a, 3.b, 4.a i 4.b razred Osnovne škole Antuna Masle u Dubrovniku. Uzorak uključuje 21 učenika drugog razreda; 13 dječaka i 8 djevojčica, 30 učenika trećih razreda; 19 dječaka i 11 djevojčica te 42 učenika četvrtih razreda; 22 dječaka i 20 djevojčica u dobi od 7 do 11 godina. Istraživanje se provodilo uz potpisane suglasnosti anketnim upitnikom koji se sastoji od dva dijela; o prehrambenim navikama i razini tjelesne aktivnosti. Upitnik o prehrambenim navikama sastoji se od 7 pitanja te se svako pitanje sastoji od ponuđenih odgovora koje učenici trebaju zaokružiti. Upitnik o razini tjelesne aktivnosti procijenjen je Physical activity questionnaire – PAQ-C upitnikom koji se sastoji od 10 pitanja. Na osnovi upitnika izračunati su osnovni deskriptivni parametri: aritmetička sredina (AS), standardna devijacija (SD), medijan (MED), kvartilni rang (QR), koeficijent asimetrije (SKEW) i koeficijent zakrivljenosti (KURT). Analizom rezultata dobivenih upitnikom o prehrambenim navikama možemo zaključiti da se većina učenika pravilno i kvalitetno hrani. Većina učenika svaki dan jede voće i povrće, doručkuje, jede više od tri obroka dnevno te slabo konzumiraju brzu hranu što su vrlo pozitivni rezultati. Analizom rezultata dobivenih upitnikom o razini tjelesne aktivnosti možemo zaključiti kako su učenici uglavnom tjelesno aktivni, dok je vrlo malo učenika nedovoljno tjelesno aktivno što se pokazuje pozitivnim rezultatom. Učenici su najaktivniji obavljajući tjelesne aktivnosti na satu tjelesne kulture i vikendom, dok su najmanje aktivni u obavljanju tjelesne aktivnosti u slobodno vrijeme te za vrijeme malog odmora u školi. Analizom rezultata utvrđena je postojanost statistički značajne negativne povezanosti između prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti učenika primarnog obrazovanja. |
Abstract (english) | The aim of this research is to determine whether there is a connection between eating habits and physical activity of students in primary education. The research was conducted on a sample of 93 students who attend 2.a, 3.a, 3.b, 4.a i 4.b grade of the Antun Masle Elementary School in Dubrovnik. The sample includes 21 second-grade students; 13 boys and 8 girls, 30 third-grade students; 19 boys and 11 girls and 42 fourth-graders; 22 boys and 20 girls aged 7 to 11. The research was conducted with signed consents using a questionnaire consisting of two parts; about eating habits and level of physical activity. The questionnaire on eating habits consists of 7 questions, and each question consists of offered answers that the students should circle. The questionnaire on the level of physical activity was evaluated with the Physical activity questionnaire - PAQ-C, which consists of 10 questions. On the basis of the questionnaire, basic descriptive parameters were calculated: arithmetic mean (AS), standard deviation (SD), median (MED), quartile rank (QR), coefficient of asymmetry (SKEW) and coefficient of curvature (KURT). Analyzing the results obtained from the questionnaire on eating habits, we can conclude that most students eat properly and of good quality. The majority of students eat fruits and vegetables every day, have breakfast, eat more than three meals a day and consume little fast food, which are very positive results. By analyzing the results obtained from the questionnaire on the level of physical activity, we can conclude that students are mostly physically active, while very few students are insufficiently physically active, which is shown by a positive result. Students are most active in physical activity during physical education class and on weekends, while they are the least active in physical activity in their free time and during short breaks at school. The analysis of the results establishes the persistence of a statistically significant negative association between eating habits and physical activity of primary education students. |