Abstract | Temeljem znanstvenog istraživanja u radu se analizira pravilna prehrana predškolskoga djeteta
što je ujedno i tema ovoga rada, a zatim se preporučeni jelovnik za prehranu djece u vrtićima
uspoređuje sa stvarnim jelovniku na primjeru vrtića XY. Svrha ovoga rada je na primjeru vrtića
XY prikazati kakav jelovnik primjenjuju te koje namirnice koriste u tu svrhu. Cilj je analizirati
možebitna odstupanja stvarnoga jelovnika u vrtiću od preporučenoga jelovnika za djecu u vrtiću.
Rad je strukturiran u dva poglavlja te se ukazuje na važnost koju hrana ima za ljudsko zdravlja
pa se u tu svrhu naglašavaju razlozi zbog kojih je važno hraniti se zdravo. Zatim se prikazuje
podjela hrane na ugljikohidrate, proteine, masti, vitamine i minerale te se navode njihove
karakteristike i preporučeni dnevni unos koji je čovjeku potreban za pravilan i normalan život.
Doznaje se što znači uravnotežena prehrana i kako postići pravilnu i uravnoteženu prehranu.
Također se promatraju i neki psihološki aspekti prema hrani, a osvrće se i na vegetarijanstvo kao
način prehrane i življenja.
Poseban se naglasak stavlja na prehranu predškolske djece pa su u tu svrhu iznesene neke bitne
činjenice o prehrani dojenčadi i prehrani djece u vrtićima. Važan problem koji je danas prisutan
u svijetu jest pretilost djece, ali česti su slučajevi i onoga drugoga ekstrema odnosno
pothranjenosti kod djece što je osobito izraženo u siromašnim zemljama. U radu se spominje i
bolest dijabetesa koja se kod djece također može razviti pa se u tu svrhu spominju namirnice koje
je korisno uvrstiti u prilagođeni jelovnik dijabetičnoga djeteta. Konačno, usporedbom
preporučenoga jelovnika i stvarnoga jelovnika koji je vrtić XY primjenjivao u razdoblju od
4.5.2015. do 29.5.2015. zaključuje se o stvarnoj situaciji na terenu odnosno doznaje se koliko su
jelovnici vrtića usklađeni s preporučenim jelovnicima za prehranu djece vrtićke dobi. |
Abstract (english) | Based on scientific research in this paper, we analyze proper nutrition of a preschool child,
which is also topic of this paper, and then we compare recommended menu for child nutrition in
kindergartens, with actual menu in case of XY kindergarten. The purpose of this paper is to show
what kind of menu XY kindergarten applies and which groceries they use for that intent.
Therefore, the objective of this paper is to analyze any possible deviation of actual menu from
recommended menu for kindergarten children.
The paper is structured in two chapters. Thus, the paper indicates the importance of food for
human health, so for that purpose we emphasize reasons for which is important to eat healthy.
Afterwards it is shown the division of food on carbs, proteins, fat, vitamins and minerals, and it
specifies their characteristics and recommended daily intake that human body requires for proper
and normal life. We learn what balanced nutrition means and how to achieve it. We observe
psychological aspects of the food, and also vegetarianism as a way of eating and living.
Special focus in this paper is placed on nutrition of preschool children, so for that purpose some
essential facts are presented about nutrition of infants and children in kindergartens. An
important issue that is present in the world today is the obesity of children, and also, extreme
situation of child malnutrition is an often case in poor countries. Diabetes disease is also
mentioned as the possibility of developing in children, so for that purpose certain groceries are
mentioned which are useful to include in adjusted menu of a diabetic child. Finally, comparing
the recommended and the actual menu that XY kindergarten applied in a period from May 5
th
to
May 29
th
2015., we can conclude the actual situation on the field, and we learn how kindergarten
menu is coordinated with recommended nutrition menu for children of kindergarten age. |