Naslov Utjecaj prehrane na alergijske bolesti djece predškolske dobi
Naslov (engleski) The impact of nutrition on allergic diseases of preschool children
Autor Dora Krpan
Mentor Maša Malenica (mentor)
Član povjerenstva Maša Malenica (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Monika Kukuruzović (član povjerenstva)
Član povjerenstva Adrijana Višnjić-Jevtić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Učiteljski fakultet Zagreb
Datum i država obrane 2025-02-10, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti Pedijatrija
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Pedagogija Pedagogija ranog i predškolskog odgoja
Sažetak Prehrana ima ključnu ulogu u razvoju i upravljanju alergijskim bolestima, osobito kod djece. Alergija na hranu predstavlja imunološki odgovor organizma na specifične proteine hrane. Najčešći alergeni uključuju mlijeko, jaja, orašaste plodove, soju, pšenicu, ribu i školjke. Klinička slika alergija na hranu obuhvaća brojne simptome koji mogu biti blagi poput osipa, svrbeža ili može doći do teških reakcija poput anafilaksije, koja može biti opasna po život. Intolerancija na hranu, za razliku od nutritivne alergije, nije povezana s imunološkim sustavom, već nastaje zbog nemogućnosti probavnog sustava da obradi određene komponente hrane. Simptomi koji se mogu javiti su probavne tegobe, nadutost, proljev i bolovi u trbuhu.
Dijagnoza alergija i intolerancije na hranu temelji se na pažljivoj anamnezi, eliminacijskoj dijeti, laboratorijskim testovima, a kod alergija još je potrebno napraviti kožne testove ili mjerenje specifičnih IgE protutijela. Prehrana ima važnu ulogu u razvoju i liječenju nutritivne alergije. Kod alergija, osnovna terapija uključuje eliminaciju alergena iz prehrane, a prema potrebi koriste se antihistaminici ili adrenalin. Temelj dijetoterapije, kod intolerancije na hranu, je prilagodba prehrane kako bi se izbjegli problematični sastojci.
Nutritivne alergije također imaju značajan psihosocijalni utjecaj, osobito kod djece, jer mogu ograničiti društvene aktivnosti i uzrokovati stres kod obitelji. Uzroci alergijskih bolesti uključuju genetske predispozicije, okolišne čimbenike te promjene u prehrambenim navikama. Razumijevanje odnosa prehrane i alergijskih bolesti ključno je za učinkovito liječenje i poboljšanje ukupne kvalitete života bolesnika. Edukacija pacijenata, njihovih obitelji i šire zajednice igraju presudnu ulogu u upravljanju ovim stanjima.
Sažetak (engleski) Nutrition has a key role in development and managing allergies, particularly in children. Food allergies represent an immune system’s response to specific food proteins. The most common allergens include milk, eggs, nuts, soy, wheat, fish and clamshells. Clinical representation of food allergies includes numerous symptoms that can be mild, such as rash or itching, or severe, like anaphylaxis, which can be life-threatening. Food intolerance, unlike nutritional allergies, is not connected to the immune system but occurs due to the digestive system’s inability to process certain food components. Symptoms may include digestive issues, bloating and abdominal pain.
Diagnosis to food allergies and food intolerance is based on detailed medical history, diets and laboratory test, and in case of food allergies it’s necessary to conduct skin testing or measuring specific IgE antibodies. Nutrition has a crucial role in development and treatment of nutritional allergies. In cases of allergies, the primary therapy includes eliminating allergens from the diet, and, if necessary, the use of antihistamines or adrenalines. The foundation of diatery therapy, for food intolerance, is an adapted diet to avoid problematic components.
Food allergies also have a significant psychosocial effect, especially in children, because they can limit social activities and cause stress for families. The causes for allergic diseases include genetic predisposition, environmental factors and changes in dietary habits. Understanding the relationship between allergic diseases and nutrition is essential for effective treatment and improving the overall quality of life for patients. Patient education, along with the education of their families and of the broader community plays a crucial role in managing these conditions.
Ključne riječi
prehrana
nutritivna alergija
djeca
Ključne riječi (engleski)
nutrition
food allergies
children
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:147:331491
Studijski program Naziv: Rani i predškolski odgoj i obrazovanje Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/ prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) odgojitelj/odgojiteljica djece rane i predškolske dobi (univ. bacc. praesc. educ.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2025-04-14 12:27:42